Tulpenvaas hennep

Tulpenvaas

Deze natuurlijke tulpenvaas, gemaakt van hennepvezels bied plaats voor één tulp.

In deze vaas gaat een mooi verhaal schuil over de geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw. (welke hieronder te lezen is)

Het symboliseert de Nationale trots die wij mogen hebben als Nederlanders. 

 

 In de Gouden Eeuw was Nederland (destijds de Nederlanden) één van de, al dan niet het rijkste land van de wereld, dit kwam voort de handelsvaardigheden die de Nederlanders in zich hadden. Deze rijkdom is vandaag de dag nog zichtbaar, o.a. de Amsterdamse grachtengordel is grotendeels gebouwd met de opbrengsten van de V.O.C..

 

Nederland beschikte op zijn hoogtepunt van de V.O.C. over meer dan 150 schepen, deze schepen hebben ons land ongekende rijkdom opgebracht. Dit is één van de redenen dat wij de 17e eeuw de Gouden Eeuw noemen. Maar wat velen niet weten is dat deze zelfde 150 schepen onmogelijk hun werk hadden kunnen doen zonder het eeuwen oude gewas “Hennep”.  Alle schepen die de Nederlandse kooplieden gebruikte in die tijd hadden touwen van hennep, soms wel 21 kilometer touw per schip. Maar ook de netten en de honderden vierkantenmeters zeil bestonden uit hennepvezels, de schepen werden zelfs waterdicht gemaakt met hennepvezels. Naast hout was hennep het grootste bestandsdeel van een V.O.C schip.

 

Maar hennep was goed voor nog veel meer toepassingen. Zo was er hennepolie, hier brandde verlichting op.  En met de geneeskrachtige eigenschappen die hennep in zich heeft was/is het zeer geschikt om medicijnen te maken van hennep.

De scheepskaarten die gebruikt werden om de reis van en naar Azië mogelijk te maken bestonden uit papier van hennep. Hennep was zelfs goed voor voedsel, het bevat voedzame eiwitten en aminozuren, een perfecte voedingsbron voor de bemanningen aan boord.

 

Door de grote rol die hennep is de scheepsbouw speelde (touwen, netten, zeilen, kleding, voedsel, etc.) zou de handel met de V.O.C. waarschijnlijk niet in deze vorm en omvang plaats hebben kunnen vinden zonder het gewas hennep. Waardoor De Nederlanden vele malen minder vermogend zouden zijn geweest in die tijd.

 

In de Gouden Eeuw stond de tulp symbool voor rijkdom en succes. De waarde van een enkele tulpenbol was in sommige gevallen gelijk aan de waarde van een Amsterdamse grachtenpand. 

De rijkdom dat de tulp symboliseerde was destijds afkomstig uit de handel die wij als Nederlanders dreven met de V.O.C. 

Dus, even kort door de bocht: de tulp stond  symbool voor de rijkdom die de hennep ons gebracht heeft.

 

De onzichtbare relatie tussen hennep en de tulp wilde ik graag zichtbaar maken. Dit heb ik gedaan door een tulpenvaas te ontwerpen, een tulpenvaas van hennep. Dit maakt hennep wederom de drager van het succes  waar de tulp symbool voor stond maar nu wél zichtbaar. Hiermee wil ik het materiaal hennep eren en de rol dat hennep voor ons land heeft vervuld onder de aandacht brengen. Hiermee hoop ik dat de negatieve associaties die mensen vaak hebben hij het horen van hennep plek maakt voor waardering van de geweldige eigenschappen van hennep en de belangrijke rol dat hennep gespeeld heeft voor ons land. 

 

Een traditionele tulpenvaas uit de Gouden Eeuw had meerdere tuitjes, in elk tuitje kon slechts één tulp, complete bossen tulpen was niet van die tijd. De tulp stond symbool voor rijkdom en door de tulpen individueel in een vaas te plaatsen was de hoeveelheid beter zichtbaar en hiermee de rijkdom en het succes van de eigenaar.

 

De reden dat deze tulpenvaas maar plek biedt voor slechts één tulp is omdat ik graag het eerlijke verhaal wil vertellen. Bij het zien van het tafereel in de Gouden Eeuw, waar bloemenpiramides van soms wel meters hoog gevuld met tulpen ter waarde van een straat vol huizen wordt snel gedacht aan de geweldige successen en rijkdom uit die tijd. Maar dit beeld klopt niet helemaal. Gemiddeld gezien waren Nederlanders helemaal niet zo rijk, de rijkdom was in handen van een selecte groep handelaren. De gemiddelde Nederlander kon na lang sparen misschien één tulp kopen.  Door een tulpenvaas te ontwerpen waar één tulp in kan wil ik een eerlijker beeld neerzetten van de welvaart in de Gouden Eeuw. 

 

Misschien wel een tulpenvaas voor “de gewone Nederlander”

 

Maten (maten kunnen in werkelijkheid iets afwijken)

 

L=25 cm

B= 12 cm (incl. voet)

H= 45 cm

€ 125,00

  • Beperkt beschikbaar, wordt speciaal voor ú gemaakt!
  • Levertijd: 2 dagen